Windows 2003 telepítése

(Forrás: Sulinet, Gál Tamás)

Tiszta telepítés (clean install)
Tiszta telepítés migrálással
Meglévő rendszer átalakítása frissítéssel (upgrade)

Tiszta telepítés (clean install)


A telepítés konkrét lépései
1. A telepítő médiáról történő rendszerindítás első üzenete (a státusz sorban) kritikusan fontos lehet már az elején is, mert amennyiben a Windows Server 2003 által fel nem ismert pl. SCSI kártya (és persze a hozzátartozó diszk) van a gépben, akkor feltétlenül szerezzük be a kompatibilis meghajtóprogramot és egy hajlékonylemezről a telepítő első indítása - felhívásnak megfelelően: "Press F6 if you need to install a third party SCSI or RAID driver..." - után az F6 billentyűvel adagoljuk be. Ellenkező esetben maga a telepítő program sem fog elindulni.

Itt kell megetetni a speciális drivert a Windows Server 2003-mal
Itt kell megetetni a speciális drivert a Windows Server 2003-mal
2. A következő képernyőn eldönthetjük, hogy telepítünk vagy használjuk a Helyreállítási Konzolt, majd megjelenik a végfelhasználói licencszerződés. Ennek elolvasása után a folytatáshoz és a tudomásul vételéhez nyomjuk le az F8 billentyűt!

3. A következő képernyőn a rendelkezésre álló kötetek és particiók listáját tekinthetjük meg. Ha még nincs felosztva a merevlemez, akkor most létrehozhatunk rajta egyetlen új partíciót, amely a tapasztalatok szerint legalább 4 GB-os legyen és ezután meg is kell formáznunk, ajánlottan NTFS filerendszert használva.

4. Ezután következik a lemez ellenőrzése és a telepítéshez szükséges állományok bemásolása a merevlemezre. A telepítőprogram nem kérdezi meg a rendszerkönyvtár nevét a másolás előtt: az automatikusan \WINDOWS lesz.

A karakteres felületű telepítő éppen másol
A karakteres felületű telepítő éppen másol

5. A telepítés a számítógép újraindítása után a színes-szagos (a Windows XP-ből már ismert) grafikus üzemmódban folytatódik, a telepítő-varázsló segítségével.

6. A teljesen megbízhatatlan percszámlálón szemlélésén kívül, hosszú ideig nem sok dolgunk lesz, mert ezután a számítógépbe épített és a hozzá csatlakoztatott hardverelemek felismertetése, majd illesztése illetve az operációs rendszer állományainak, mappáinak másolása, a rendszer felépítése következik teljesen automatikusan. Az első teendőnk a regionalis beállítások megtétele lesz. Ezután a felhasználói információk, a termékkulcs és a licenszelési mód kiválasztása következik.

7. A számítógép nevét és jelszavát kell a következő panelen megadnunk. A telepítő rosszallását fejezi ki, amennyiben rövid, kézenfekvő vagy túl egyszerű jelszót adunk meg. Sajnos továbbenged az ilyen "gyenge" jelszavakkal is, amennyiben ezt mi vállaljuk.

A szigorú(?) jelszóelv első megtestesítője a Windows Server 2003-ban
8. A dátum és idő beállítása következik, majd a hálózati komponensek telepítése és beállítása. Ez utóbbinál semmilyen változás nem történt a Windows 2000 Serverhez képest, leszámítva a most már a Standard változatnál is (ez eddig csak minimum a Windows 2000 Enterprise verziónál volt) telepíthető a Network Load Balancing (hálózati terhelés-elosztás) szolgáltatás. A következő panelen a Munkacsoport/Tartomány választást kell megtennünk. Egy leendő tartományvezérlőnél, nyilván marad az előbbi választása, tetszőleges névvel, hiszen tiszavirág életű lesz a tagság.

9. Ezután a telepítő rögzíti a Windows Server 2003 konfigurációt, ami a telepítő utolsó lépése is egyben, majd újraindítás és kész, terveinktől függően jöhet pl. a címtár telepítése.