Az alapértelmezett FTP-szolgáltatás telepítése és beállítása

Mivel az FTP-kiszolgáló a Microsoft Internet Information Services (IIS) szolgáltatáson alapul, a kiszolgáló üzembe helyezéséhez telepítenie kell a számítógépre az IIS szolgáltatást, illetve annak FTP-szolgáltatását. Az IIS és az FTP-szolgáltatás telepítéséhez hajtsa végre az alábbi lépéseket:

Megjegyzés: Az IIS szolgáltatás Windows Server 2003 rendszerben történő alapértelmezett telepítésekor az FTP-szolgáltatás nem telepítődik. Ha korábban már telepítette számítógépére az IIS szolgáltatást, az FTP-szolgáltatást a Vezérlőpult Programok telepítése és törlése segédprogramjával telepítheti.
 1. Válassza a Start menü Vezérlőpult parancsát, majd kattintson duplán a Programok telepítése és törlése ikonra.
 2. Kattintson a Windows-összetevők hozzáadása vagy eltávolítása gombra.
 3. Kattintson duplán az Összetevők lista Alkalmazáskiszolgáló elemére, jelölje ki az Internet Information Services (IIS) elemet (ügyelve arra, hogy ne módosítsa a jelölőnégyzet állapotát), majd kattintson a Részletek gombra.
 4. Jelölje be az alábbi jelölőnégyzeteket, ha még nincsenek bejelölve:
  Common Files
  File Transfer Protocol (FTP) szolgáltatás
  Internet Information Services kezelő
 5. Jelölje be az IIS valamennyi telepíteni kívánt egyéb összetevőjének jelölőnégyzetét, majd kattintson az OK gombra.
 6. Kattintson a Tovább gombra.
 7. Amikor a program kéri, helyezze be a Windows Server 2003 telepítőlemezét a számítógép CD- vagy DVD-meghajtójába, vagy adja meg a fájlok elérési útját, majd kattintson az OK gombra.
 8. Kattintson a Befejezés gombra.
Az IIS és az FTP-szolgáltatás telepítése sikeresen megtörtént. Az FTP-kiszolgáló használata előtt be kell állítania azt.

Az FTP-szolgáltatás beállítása

A névtelen kapcsolatok FTP-szolgáltatáshoz történő engedélyezéséhez hajtsa végre az alábbi lépéseket:
 1. Nyissa meg az Internet Information Services kezelőjét vagy az IIS beépülő modulját.
 2. Bontsa ki a kiszolgálónév tárolót (a kiszolgálónév az adott kiszolgáló nevét jelöli).
 3. Bontsa ki az FTP-helyek tárolót.
 4. Kattintson jobb gombbal az Alapértelmezett FTP-hely elemre, majd válassza a Tulajdonságok parancsot.
 5. Kattintson a Biztonsági fiókok fülre.
 6. Jelölje be a Névtelen kapcsolatok engedélyezése jelölőnégyzetet (ha az még nincs bejelölve), majd a Csak névtelen kapcsolatok engedélyezése jelölőnégyzetet.

  A Csak névtelen kapcsolatok engedélyezése jelölőnégyzet bejelölésével az FTP-kiszolgáló kizárólag névtelen kapcsolatokat fogad, a felhasználók tehát nem jelentkezhetnek be jelszó és felhasználónév segítségével.
 7. Kattintson a Kezdőkönyvtár fülre.
 8. Jelölje be az Olvasás és a Látogatások naplózása jelölőnégyzetet (ha azok még nincsenek bejelölve), majd törölje az Írás jelölőnégyzet jelölését (ha az még nincs törölve).
 9. Kattintson az OK gombra.
 10. Zárja be az Internet Information Services kezelőjét vagy az IIS beépülő modulját.

Az FTP-kiszolgáló beállítása sikeresen befejeződött, így az már fogadja a beérkező FTP-kérelmeket. Másolja vagy helyezze át a közzétenni kívánt fájlokat az FTP-kiszolgáló kezdőmappájába. Az alapértelmezett mappa a meghajtó:\Inetpub\Ftproot (ahol a meghajtó az IIS szolgáltatást tartalmazó meghajtó betűjele).
(http://support.microsoft.com/kb/323384/hu)


FTP kiszolgáló létrehozása DNS támogatással: pl.: ftp.tanar.hu elérés megvalósítása

Az FTP kiszolgáló működéséhez vezető úton az első lépés a DNS kiszolgáló konfigurálása. Indítsuk el a DNS konzolt (Vezérlőpult > Felügyeleti eszközök > DNS). Bontsuk ki a faszerkezetet, kattintsunk az tanar.hu zóna nevünkre és a Műveletek > Új alias menüpontra. A webszerver létrehozása során itt adtuk meg a www aliast, most tegyük ugyanezt az FTP-vel. Az "Aliasnév" mezőbe írjuk be: ftp. Ezután a "Tallózás"-ra kattintva válasszuk ki a szerverünk nevét (pl.: SERVER > Címkeresési zónák > . > server). A létrehozandó objektumtípus: "A és CNAME rekordok (állomások és aliasok)".
Elkészült az új alias, most teszteljük le:
A szerveren indítsunk el egy parancssori ablakot és írjuk be:
ping ftp.tanar.hu
Ezután nézzük meg a hálózatunk egy másik gépén is ugyanezt. Ha a webszerver konfigurálás sikeres volt, akkor ez is működik, ha nem akkor ellenőrizzük a hálózati beállításokat:
Az elsődleges DNS kiszolgáló IP címe: 192.168.3.1? A hálózaton tallózva látható a szerver?
A következő lépésben indítsuk el a Vezérlőpult > Felügyeleti eszközök > Internet szolgáltatáskezelő-t és kattintsunk a Műveletek > Új > FTP hely menüpontra. A webhely létrehozásához hasonlóan itt is egy varázslóval van dolgunk. Nézzük sorban, milyen kérdésekre kell válaszolnunk.
"FTP-hely leírása":
A "Leírás" mezőbe írjunk be bármit, ami jellemzi az FTP helyünket (pl. ftp.tanar.hu FTP hely).
"IP-cím- és portbeállítások":
Az "(Egyik sincs kiosztva)" értéket cseréljük le a lenyíló menüben 192.168.3.1-re. A 21-es portszámot ne változtassuk meg, mert ez az FTP elérés általánosan használt értéke.
"FTP-hely kezdőkönyvtára":
Az "Elérési út" mezőben kell megadnunk a merevlemezünk azon mappáját, amelyet közzé kívánunk tenni az FTP kiszolgálónkkal. Nézzünk meg egy példát: hozzuk létre a c:\inetpub\tanar mappát és másoljunk bele néhány fájlt. Majd a "Tallózás"-ra kattintva jelöljük ki ezt a mappát.
"FTP-hely hozzáférési engedélyei":
Két engedély közül választhatunk: az egyik az olvasási, ha ezt megvonjuk nem lesz egy fájlunk vagy mappánk sem elérhető. A másik az írási, ha viszont ezt engedélyezzük, akkor a felhasználók fájlokat tölthetnek fel a kiszolgálónkra. Ezzel mindig nagyon kell vigyázni, mert általában senki sem szeret vírusos fájlokat kapni.
A tanar mappa egy darab fájlt tartalmaz.
Menjünk el a hálózat egyik gépéhez és írjuk be az Internet Explorer-be:
ftp://ftp.tanar.hu/
A böngésző végrehajt egy névtelen bejelentkezést és megjeleníti az FTP kiszolgáló fájljait.
A szerveren az FTP helyünkön a Tulajdonságok > Biztonsági fiókok fülre kattintva láthatjuk, hogy a "Névtelen kapcsolatok engedélyezése" van bejelölve. A felhasználó név pedig IUSR_szervernév. A szervernév helyén a szerverünk gépneve található. Egy névtelen FTP kapcsolat kialakítása során a bejelentkező felhasználó neve: anonymous, jelszava pedig az e-mail címe. A Windows a névtelen Internetes kapcsolatokhoz létrehoz egy IUSR_szervernév fiókot és ehhez rendeli hozzá a felhasználókat. A beérkező jelszót az IIS kezeli le és közli a Windows-al az érvényes bejelentkezést. Ehhez kell az "Az IIS kezeli a jelszót" beállítás. Ha nem az IIS kezeli a jelszót, akkor egy a Windows-ban érvényes felhasználói fiókkal lehet csak bejelentkezni, ekkor a "Felhasználónév" mezőben a "Tallózás" segítségével választhatjuk ki azt a felhasználót, aki jogosult lesz elérni a kiszolgálót.
Az anonymous bejelentkezések tiltásához csak a "Névtelen kapcsolatok engedélyezése" kijelölését kell megszüntetnünk.