DNS (Domain Name System)

A DNS rendszer a domaineket (tartományokat) kezelő, a világon több ezer szerverre elosztott hierarchikus adatbázis-rendszer. Ezek a domainek vagy tartományok úgynevezett zónákra vannak elosztva, ezekért egymástól független adminisztrátorok felelősek.
Egy lokális hálózatban – például egy cég belső hálózatában – is lehetséges az Internet DNS-től független, belső DNS működtetése.

A DNS rendszer fő felhasználási területe a domain-nevekhez tartozó IP-címek nyújtása (forward lookup). Ez hasonló egy telefonkönyvhöz, amely megadja az egy-egy adott névhez tartozó telefonszámot. A DNS rendszer tulajdonképpen egy egyszerűsítés, mivel könnyebb egy nevet megjegyezni, mint egy IP-címet. Például a www.wikipedia.org domain-nevet könnyebb megjegyezni, mint a hozzá tartozó IP-címet: 91.198.174.2. Másrészt egy adott szolgáltatás IP-címe bármikor megváltozhat (például az üzemeltető másik szerverre helyezi át azt), a domain-név azonban változatlan maradhat.

A DNS-sel fordított (reverse lookup) lekérdezés is lehetséges (IP-cím → domain)


Az Internet működhetne DNS nélkül de mindíg IP címeket kellene használnunk domain nevek (pl.: www.sulinet.hu) helyett!

DNS működhet külső (Internet) és belső hálózaton (LAN) is.

Internet DNS


Belső hálózati DNS névfeloldás nélkül nincs működő Windows 2000/2003 tartomány!

LAN DNS

DNS 1*1 I.

DNS 1*1 II.


Feladat: Két gépes hálózatunk DNS beállítása!
Mivel az "Első kiszolgáló tipikus konfigurációja" módot választottuk telepítésnél nincs gond, a DNS automatikusan létrejön.