Hálózatok kialakítása

Protokollok

Protokollok = Szabványok
A szabványosítás optimális időpontja:

Szabványügyi szervezetek:

ISO: Az ISO az International Organization for Standardization rövidített neve, mely egy nemzetközi szövetség, ami több mint 100 nemzet szabványosítási tagszervezeteit foglalja magába, és számos nemzetközi szabványt tart karban. A központja Genfben, Svájcban található. A rövid név a görög egyenlő szóból ered.
ENSZ: Az  International Telecommunication Union  koordinálja a telekommunikációs szabványosítást. A ITU székhelye Genfben van, a szervezet 1992 előtt International Telegraph and Telephone Consultative Committee (CCITT, a "Comité consultatif international téléphonique et télégraphique" francia elnevezése alapján) néven volt ismert, a magyar elnevezése a Nemzetközi Távíró és Telefon (technikai) Konzultatív Bizottság volt. pl.: X25 a csomagkapcsolás szabványa
ANSI: Az ANSI (American National Standards Institute, Amerikai Nemzeti Szabványügyi Intézet) egy nonprofit magánvállakozás, melynek célja ipari szabványok kidolgozása az Amerikai Egyesült Államok számára.
Az ANSI tagja a Nemzetközi Szabványügyi Szervezetnek (International Organization for Standardization, ISO) és a Nemzetközi Elektrotechnikai Tanácsnak (International Electrotechnical Commission, IEC).
Az ANSI szabványai széles körben elterjedtek. Informatikában az ANSI szabványosította az ASCII karakterkészletet, illetve az irányító szekvenciákat (például az X3.64 szabályozza, hogy egy terminál képernyőjén a kurzor miként mozgatható.)
IEC: A Nemzetközi Elektrotechnikai Bizottság a nemzetközi szabványok és megfelelőségbiztosítási szervezet az elektrotechnika minden területén.
IEEE: Az IEEE Computer Society (angol: Institute of Electrical and Electronics Engineers), az IEEE (mérnököket egyesítő nemzetközi szervezet) legnagyobb létszámmal és szakmai súllyal bíró, legrégebben alakult, önálló vezetéssel és székhellyel rendelkező, hivatásos informatikusokat tömörítő egyesület.
A világ hivatásos informatikusainak vezető szakmai informátora és szolgáltatójaként a Társaság tevékenysége földrajzilag is világméretű. Központja Washington D.C., további irodái: Los Alamos, Brüsszel, Tokió. Új központjai: Budapest, Moszkva, és megnyitáshoz közeledik a pekingi központ is.
Az IEEE Computer Society küldetése: Tudományos,- ismeretterjesztő programjaival, szakmai rendezvényeivel és kiadványaival az informatika elmélet, – és gyakorlat, a számítógépes alkalmazás fejlődésének és e fejlődést biztosító informatikus társadalomnak a lehető legmagasabb szakmai színvonalú szolgálata.
IEEE szabványok:
IEEE 802.1 Magas szintű LAN protokollok
IEEE 802.2 Logical link control és Media Access Control
IEEE 802.3 Ethernet
IEEE 802.5 Token Ring (vezérjeles gyűrű)
IEEE 802.8 Fiber Optic TAG (feloszlatva)
IEEE 802.11 Wireless LAN (Wi-Fi zárójelentés)
IEEE 802.15 Wireless PAN
IEEE 802.15.1 (Bluetooth zárójelentés)
IEEE 802.16 Alapsávi vezetéknélkü hozzáférés (WiMAX zárójelentés)

Adatátviteli/hálózati protokollok

A számítógépes hálózatok számtalan adatátviteli/hálózati protokollt használnak, az átvitel, a hálózat, az átviteli közeg, a feladat, a gép architektúrájának függvényében. A leggyakrabban használt, és legismertebb protokollok (a teljesség igénye nélkül) a következők:


ATM
ISO-OSI modell
NetBIOS/NetBEUI: A NetBEUI (NetBIOS Extended User Interface, más néven NetBIOS Frame, vagy NBF) egy útválasztás nélküli hálózat- és szállítási rétegbeli protokoll, amelyet a leggyakrabban Microsoft operációs rendszerek hálózataiban alkalmaztak (ma már kikopott a gyakorlatból).
TCP/IP :
TCP/IP a ma legelterjedtebben használt protokollkészlet.
Transmission Control Protocol/Internet Protocoll
Átvitelvezérlő protokoll/Internet protokoll

TCP: Szállítási réteg protokollja, az adatok csomagokra bontásáért felel! Kapcsolatorientált, megbízható.
IP: Csomagok célba juttatásáért felelős protokoll, kapcsolat nélküli, megbízhatatlan.
UDP: User Datagram Protocol, a TCP kapcsolat nélküli változata, ezért gyorsabb de nincs hibakorrekció. Nagy méretű, például multimédiás állományok átvitelére használják.

UDP
DNS
FTP
SMTP (POP)
Ethernet
TokenRing
Bluetooth
FDDI
Frame relay: A frame relay a csomagkapcsolt hálózatok egy kommunikációs szabványa, amelyet az ANSI és a CCITT közösen dolgozott ki. A mely gyors adatátvitelt biztosít, a változó hosszúságú adatcsomagok úgynevezett. "keretekbe" foglalva utaznak a hálózaton; jellemzően helyi hálózatok Internetre való kapcsolásához használják. Létezik állandó, és kapcsolt vonali szabványa.
Eredetileg ISDN vonalon történő adatátvitelre tervezték, de sok egyéb vonal/kábeltípuson is használják. A csomagkapcsolt hálózat különböző keretméretekkel, lehetővé teszi a meglévő fizikai sávszélesség jó kihasználását és felosztását különböző adatfolyamok között.
IEEE 1394 FireWire, iLink
IEEE 802.11
Intranet: Az intranet olyan számítógép-hálózat, amely az internet-protokolt használja, de a külvilág (az internet) felé zárt, vagy csak egy átjárón illetve tűzfalon keresztül érhető el, amely az intranet külső kapcsolatait szabályozza. Az intranet az internet mellett, de időben később megjelent fogalom. Egy belső "internet". Az interneten megszokott eszközök vállalaton, intézményen belüli használata (intra: valamin belüli). Az internet bármilyen számítógép, illetve hálózat közötti kapcsolatot lehetővé tesz, az intranet viszont sokszorosan védett belső hálózat. Míg az internetet bárki használhatja, addig az intranetet csak a belső szervezet jogosultsággal rendelkező tagjai használhatják. Tipikus intranet egy vállalat belső hálózata, amit az internettől tűzfal választ el. Az internet felől az intranet kiszolgáló berendezéseit közvetlenül nem lehet elérni, csak a tűzfalon keresztül, aminek az a feladata, hogy védelmet nyújtson a belső rendszerek és a vállalati adatforgalom számára.
IP
IPX
RS-232
Token-Ring
TCP
USB
UDP
….

Kulcsszavak:

Protokoll
Ethernet
LAN, MAN, WAN
TCP/IP
IEEE

Kérdések: