Az algoritmus

Az algoritmus szó eredete a koraközépkori arab matematikáig nyúlik vissza. Muhammad Ibn Músza Al-Hvarizmi csillagász, matematikus Kr.e. a IX. században élt a mai Üzbegisztán területén. A De Numero Indorum (A hindu számokról) című könyvén a pontatlan latin fordítás következtében neve Algorithmus-ra változott.

Az algebra szó az arab eredű "al-jabr" szóból származik, mely Muhammad ibn Músza l-Hvárizmi perzsa matematikus Kitab al-Jabr wa-l-Muqabala (ejtsd: "Hisab al-dzsabr walmukabala" ,szó szerint "A rövidítés és törlés tudománya") című, 820-ban írt értekezésének címében található.

Muhammad ibn Músza l-Hvárizmi

Abū ʿAbdallāh Muḥammad ibn Mūsā al-Khwārizmī

Persian/Arabic:

أبو عبد الله محمد بن موسى الخوارزمي

Page from a Latin translation, beginning with "Dixit algorizmi" A stamp issued September 6, 1983 in the Soviet Union, commemorating al-Khwārizmī's (approximate) 1200th birthday.

A page from Al-Khwārizmī's al-Kitāb al-mukhtaṣar fī ḥisāb al-jabr wa-l-muqābala.

The Astronomical Tables of al-Khwārizmī. Nevének néhány írásmódja.

 

 

Ma az algoritmus szó nem a könyv írójának nevét idézi, hanem így hívnak minden, valamely módon és sorrendben végrehajtandó számolási eljárást a matematikában.

Algoritmizálás

Az algoritmus olyan pontos előírás, amely megmondja, hogy egy adott típushoz tartozó összes feladat (problémaosztály) megoldásához milyen műveleteket kell meghatározott sorrendben elvégezni (vagyis pontosan megmondja, hogy miként kell megoldani a problémát).
Kívánalmak: Az egyes lépésekben elvégezhető műveletek Neumann-elvű számítógépek esetében: Leírása: